Ventilatiesysteem type D, ook wel balansventilatie genoemd, is een ventilatie op basis van mechanische toevoer en afvoer via een centrale ventilatie-unit met warmterecuperatie. De hoeveelheid verse lucht die toegevoegd wordt en de hoeveelheid vervuilde lucht die uit de woning afgevoerd wordt, is perfect in balans.
De warmtewisselaar in de ventilatie-unit gaat de vers aangevoerde buitenlucht opwarmen met de warmte van de lucht die de woning verlaat. Dit gebeurt zonder dat de twee luchtstromen zich vermengen. Er is dus sprake van een warmteterugwinning.
De verse lucht wordt door middel van ventielen in de droge ruimtes (living, slaapkamer, bureau,…) toegevoerd. De afvoer van vervuilde lucht gebeurt door middel van afvoerventielen in de natte ruimtes zoals wc’s, badkamer, keuken, berging en wasplaats. De doorstroom van lucht tussen de verschillende ruimtes gebeurt via roosters in de deuren of via een opening onder de binnendeuren. Op die manier wordt er een gebalanceerde circulatie van lucht in de woning gecreëerd.
De luchtkwaliteit bij een ventilatiesysteem D is steeds optimaal aangezien het hierbij gaat om een compleet gecontroleerde ventilatie. Het is dan ook erg geschikt voor mensen met allergieën, omdat de vochtige en vervuilde lucht onmiddellijk afgevoerd worden en de toegevoerde lucht gefilterd wordt. Uiteraard spreken we hier wel in het geval van een goed onderhoud van het ventilatiesysteem.
Een ander groot voordeel van dit ventilatiesysteem is de mogelijkheid tot warmterecuperatie. Hierdoor is het systeem met warmteterugwinning een stuk energiezuiniger dan systeem C.
D-systemen voldoen aan alle strikte Belgische normen in alle mogelijke weersituaties. Bovendien zijn er ook geen problemen met betrekking tot over- en onderdruk.
Is je woning onvoldoende geïsoleerd of niet volledig luchtdicht, dan zal dit ventilatiesysteem niet optimaal kunnen renderen. In geval van renovatie moet je dus zeker eerst de isolatie van het gebouw in orde brengen.
Ventilatie D vereist wat onderhoud. De filters moeten regelmatig gereinigd of vervangen worden. Volg hiervoor de onderhoudsinstructies van de fabrikant. De leidingen van de ventilatie worden ook best periodiek gereinigd. Toch hoeft dit niet af te schrikken: al bij al neemt dit niet veel tijd in beslag.
Er betaat soms een risico op droge lucht. Dankzij een luchtbevochtiger kan je dit oplossen. Of je kunt opteren voor een systeem D met een roterend warmtewiel, zodat droge lucht vermeden wordt.